leiderschapsprogramma

Storytelling:
inspireren
met verhalen

Eibergen of incompany
Traject van 5 sessies
Data in overleg
€ 1899,- (ex btw)

Leiding geven is betekenis geven

Als leider loop jij voorop. Jij bent de degene die al voor zich ziet wat er moet gebeuren en wat voor resultaat dat gaat opleveren. Maar weten de mensen in jouw organisatie dat ook? Hoe neem jij als leider mensen mee in jouw verhaal? In het leiderschapsprogramma ‘Inspireren met verhalen’ leer je hoe je storytelling inzet om betekenis te geven aan wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Na afloop weet je wanneer je storytelling strategisch kunt inzetten en hoe je je boodschap verpakt in een begrijpelijk en aansprekend verhaal.  

“The art of storytelling can be used to drive change”

Richard Branson

 

storytelling & leiderschap

Wat staat er op het programma? 

In vijf sessies werken aan inspirerend leiderschap
 • Verdiep je identiteit als leider en leer hoe je met verhalen kunt beïnvloeden, inspireren en motiveren.
 • Leer hoe ons brein informatie verwerkt en waarom data, cijfers en argumenten minder effect hebben dan verhalen.
 • Ontwikkel je eigen kernverhalen die je als leider kan vertellen om  je ideeën, je visie en jezelf als persoon te ‘verkopen’  op een authentieke manier.
 • Ervaar de impact van communicatie als je complexe boodschappen kunt vertalen in begrijpelijke verhalen.
 • Ontdek met welke storytellingtechnieken je weerstand kunt verminder en wegnemen.
 • Onderscheid jezelf als leider van de rest door te leren hoe je als leider kunt bijdragen aan zingeving en betekenisgeving in het werk en leven van jezelf en anderen.  

 

Dag 1 – live trainingsdag van 9.30 tot 16.30 uur

 • Waarom verhalen werken
 • De 7 bouwstenen van ieder verhaal
 • Jouw leiderschapsarchetype: wat is jouw persoonljke verhaal en persoonlijke missie als leider? 
 • Op verhaal komen met de narratieve prikkelvraag
 • Werken met het Storycanvas
 • Jouw identiteitsverhalen (wie ben jij en waarom ben je hier?)

Dag 2 – live trainingsdag van 9.30 tot 16.30 uur

 • Waardengedreven leiderschap

 • Persoonlijke waarden en kernwaarden van de organisatie

 • Verhalen en betekenissen delen in een Storycirkel

 • Microstories: de grote waarde van kleine verhalen
 • Waarden-in-actie-verhalen (waar sta je voor?)

 • Je plannen, ideeën en visie verwoorden in een visieverhaal

Dag 3 – live trainingsdag van 9.30 tot 16.30 uur

 • Storytelling bij weerstand en ‘tegenverhalen’ 

 • Weerstand wegnemen met ‘Ik-weet-wat-je-denkt-verhalen’ 

 • Onderstroom en bovenstroom verbinden

 • Zingeving en betekenis met veranderverhalen

 • Storydriven presentaties en boodschappen

 

Twee individuele sessies storycoaching 
Tijdens het traject zijn er twee persoonlijke coachsessies (online of telefonisch) van een uur waarin er ruimte is voor al je vragen, feedback, om te sparren, spiegelen of gericht te werken aan één van jouw leiderschapsverhalen.

Voorkennis & niveau 

Voor wie is dit programma?

Het leiderschapsprogramma  ‘Inspireren met verhalen’ is voor leiders die geïnteresseerd zijn in de vraag wat mensen drijft en met welk verhaal je mensen het beste kunt bereiken en in beweging kunt brengen. Het programma is ook interessant voor HR- en Learning en Development-afdelingen die op zoek zijn naar een training- en coachingsprogramma dat invulling geeft aan inspirerend leiderschap, communicatie, personal branding en persoonlijke effectiviteit. 

Managers en leidinggevenden

Als manager of leidinggevende stuur je processen en mensen aan. Er zijn duidelijke doelen, deadlines en taken die je hebt te volbrengen met je team. In dit storytellingprogramma ga je aan de slag met de rol van verhalen om medewerkers te stimuleren en motiveren. Je zorgt met storytelling voor een gezamenlijk verhaal en een gezamenlijke uitdaging om aan te werken.  Het werken met de structuur en kennis van verhalen gaat je als manager en leidinggevende ook veel inzicht verschaffen in hoe bepaalde processen  werken in teams en welke (tegen)verhalen ontstaan als er onduidelijkheid of onbekendheid is over het waarom van een bepaalde visie of strategie.

Projectleiders en programmamanagers

Geef je leiding aan een project of programma, dan ben je vaak ‘die man of vrouw’ die is neergezet om de klus te klaren.  Mensen willen weten weten wie je bent en wat je komt doen. Dat vraagt om een doeltreffend verhaal waarmee je interne en externe stakeholders aanspreekt om ze te kunnen verbinden aan jou als projectleider en aan je projectdoelstellingen. Met het leiderschapsprogramma ‘Inspireren met verhalen’ leer je hoe storytelling een rol kan spelen bij het krijgen van draagvlak en het verbinden van verschillende partijen, maar ook hoe je weerstand kunt wegnemen met zingevings- en betekenisverhalen.

Directieleden en bestuurders

Als directielid of bestuurder ben jij degene die de grote lijnen uitzet en bewaakt. Je doet wat nodig is om de organisatie gezond te houden, nu en in de toekomst. Je ontwikkelt een visie, bepaalt de strategie. Voor de uitvoering ben je afhankelijk van andere mensen in je organisatie. Hoe zorg je dat je die mensen meeneemt in dat wat jij ziet en belangrijk acht? Hoe zorg je dat hetgeen wat ‘in je hoofd zit’  er op zo’n manier uitkomt dat anderen het niet alleen begrijpen, maar ook gemotiveerd raken om ermee aan de slag te gaan? Tijdens het leiderschapsprogramma ‘Inspireren met verhalen’ leer je waarom je naast de cijfers, argumenten en data ook verhalen nodig hebt om mensen te inspireren. 

Leiders in de publieke sector

Als leider in de publieke sector maak je deel uit van een complex krachtenveld. Er liggen grote maatschappelijke opgaven, er spelen politieke belangen, en er zijn ontzettend veel stakeholders op alle niveaus: van bedrijven, belangenbehartigers, inwoners tot pers. Ondertussen stuur je intern je teams, projecten en programma’s aan en heb je te maken verschillende samenwerkingsverbanden. In al die omgevingen heb je een goed verhaal nodig waarmee je op een duidelijke en begrijpelijke manier kunt overbrengen wat de context en betekenis is van maatschappelijke ontwikkelingen.  Storytelling kan een waardevol gereedschap zijn om mensen op dezelfde lijn te krijgen en ingewikkelde dingen menselijk en begrijpelijk te maken. 

 

HR en Learning & Development

Ben je op zoek naar trainingen of programma’s waarmee de leiders in jouw organisatie kunnen leren hoe ze inspireren en verbinden? Het storytellingprogramma ‘Inspireren met verhalen’ is ook heel geschikt om op te nemen in je eigen leerlijn of Management Development Traject. In overleg kunnen we kijken waar de behoefte precies ligt in jouw organisatie en hoe we samen het programma kunnen inzetten. Heb je hierover een vraag? Of wil je daar eens vrijblijvend over van gedachten wisselen, neem dan zeker even contact op. 

leiderschap en storytelling

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn laptop meenemen?

We gaan tijdens  dit programma verhalen verzamelen, verhalen vormen en verhalen vertellen. Het kan dus handig zijn om een laptop mee te nemen om aantekeningen te maken en tijdens de oefeningen aan je eigen verhalen te werken. Schrijf je liever met pen en papier? Of op je iPad? Ook helemaal goed natuurlijk. Zorg er in ieder geval zelf voor dat je je favoriete ‘schrijfgerei’ bij de hand hebt. 

Wat is er allemaal inbegrepen?

Bij dit programma ‘Inspireren met verhalen’ is het volgende inbegrepen: 

– 3 live trainingsdagen
– Lunch: je krijgt op iedere trainingsdag een heerlijke lunch geserveerd. Ook is er de hele dag koffie, water en thee beschikbaar
– 2 individuele sessies storycoaching van 1 uur 

Hoe groot is de groep?

Voor het programma ‘Inspireren met verhalen’ werken we met kleine groepen van minimaal 4 en maximaal 6 mensen. 

Ik heb specifieke dieetwensen

Geen probleem. Na je aanmelding ontvang je nog een intakeformulier. Hierop kun je ook jouw dieetwensen aangeven. Wij zorgen er vervolgens voor er een lunch klaarstaat die aansluit bij jouw oorkeuren en wensen. 

Is er ook 1-op-1-coaching mogelijk?

Ja, dat kan. Je kunt ook gebruik maken van de individuele storycoaching als je je wilt voorbereiden op een belangrijk verhaal voor een belangrijk moment. In individuele storycoaching focussen we op de inhoud van je verhaal, het neerzetten van de verhaallijn en het vinden van persoonlijke verhalen die je verhaallijn ondersteunen. Wil je meer weten over leiderschap en storytelling en de verschillende verhalen die je kunt vertellen als leider?  Dan is juist het werken in een groep aan te raden, omdat je veel verhalen hoort en zelf deelt, waardoor je meer gevoel krijgt bij de werking en effect van verhalen en ook direct feedback krijgt op je eigen verhalen.  We werken in een groep van minimaal vier en maximaal zes personen, dat betekent dat er volop ruimte is voor jouw verhaal. Ook zijn er twee 1-op-1-sessies storycoaching inbegrepen.

Zijn deze kosten aftrekbaar?

Je krijgt van Storypro een btw-factuur: daarop staat het bedrag inclusief en exclusief btw. Als je deze training volgt vanuit jouw bedrijf of organisatie, dan zijn de kosten aftrekbaar als opleidingskosten. Als ondernemer kun je uiteraard ook de btw terugvragen. 

Kan dit programma ook incompany worden gegeven?

Ja, dat kan zeker. Het leiderschapsprogramma ‘Inspireren met verhalen’ is heel geschikt als onderdeel van een intern opleidingsprogramma of een Management Development Traject. In overleg kunnen we bepalen hoe we het storytellingprogramma het beste kunnen inpassen in je bestaande programma’s of opleidingsaanbod.  

Trainer Femke Nales

De vijf sessies worden verzorgd door Femke Nales.  Femke werkte 15 jaar lang als journalist en gaf leiding als nieuwsmanager bij De Twentsche Courant Tubantia en later als Head of Contentmarketing bij Wegener Media (nu DGP Media). Sinds 2015 is ze oprichter en drijvende kracht achter Storypro, waarmee ze professionals en organisaties helpt met het vinden en vertellen van hun verhaal. Ze is als Storypractitioner gespecialiseerd in organizational storytelling en als NLP Master Practitioner getraind in het beïnvloeden van gedrag met taal en communicatie. 

Op verhaal komen in de Achterhoek

Voor de live trainingsdagen van  Storypro nodigen we je uit in Villa Smits in Eibergen aan de Grotestraat 30. Hier heeft Storypro een Storyloft waar je alle ruimte vindt en ervaart om te werken aan je leiderschapsverhalen. Villa Smits is in 1904 gebouwd in opdracht van burgemeester Smits. Het heeft daarna jaren dienst gedaan als gemeentehuis van Eibergen. In 2021 is het monumentale pand geheel gerenoveerd en is het omgedoopt tot het ‘Huis van Verbinding’.  Wil je een training van Storypro liever incompany volgen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meld je aan voor Storypro's updates

Kennis, inspiratie en storytellingtips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Storypro. 

Je ontvangt vanaf nu de updates van Storypro