De schrijftip? Om beter te leren schrijven, moet je schrijven
Ik ken veel mensen die beweren dat ze niet kunnen schrijven. Of ze gelijk hebben? Ik heb géén idee. Ze schrijven namelijk niet. Of in ieder geval zelden. En zeker niet voor hun plezier. Ze zijn zo overtuigd van hun eigen onkunde dat ze zich er niets eens meer aan wagen. Eén van de belangrijkste lessen om een betere schrijven te worden is niet voor niets: schrijf!
Een hekel aan schrijven
Ik zal haar niet snel vergeten, de accountmanager die bij mij op schrijftraining ‘moest’ van haar leidinggevende. “Ik heb écht een hekel aan schrijven. Waarom? Nou, ik kan het gewoon niet, ik ben er niet goed in én ik vind het niet leuk.” Dat zijn pittige statements en – als we het met wat psychologie van de koude grond benaderen – vaak belemmerende overtuigingen waar je zelf heilig in bent gaan geloven.
“Whether you think you can or you can’t, you’re right”
– Albert Einstein
De bekende hobbels
Offertes schrijven? Verschrikkelijk. Blogs? Yikes. Nee, niks voor haar. Dat moesten de andere collega’s maar doen. Collega’s die er ‘veel beter in zijn’ of ‘meer gevoel voor hebben’. Natuurlijk kon deze accountmanager zelf ook goed schrijven, ze deed in geen enkel opzicht onder voor haar collega’s. Ze was alleen zo vreselijk kritisch op iedere letter die ze op papier zette, dat ze vaak niet verder kwam dan die ene letter. Het zijn bekende hobbels, die we vaak writer’s block noemen. En er zijn slimme trucs en technieken voor om er voorgoed mee af te rekenen. (En wat was ze blij toen ze die tips en technieken kreeg aangereikt).
Geen mysterieus talent
In iedere schrijftraining kom ik ze tegen, mensen die verbaasd zijn over de woorden die ze uiteindelijk op papier zetten. Voor mij is dat keer op keer genieten. Schrijven is namelijk geen mysterieus talent dat sommigen ‘gewoon’ hebben en anderen ‘gewoon niet’. Om goed en snel je gedachten of ideeën op papier te krijgen gebruiken de meeste schrijvers vaak dezelfde strategieën. Die strategieën kun jij ook leren. Maar je moet het wel doen, dat schrijven. Dus als ik één tip moet geven voor iedereen die beter wil leren schrijven? Schrijf.
Schrijven met frisse tegenzin
Jaja, ik heb makkelijk praten (ook dat hoor ik vaak), ik schrijf vaak, ik schrijf veel en het is mijn werk. Maar geloof me: ik schrijf heel vaak en heel vaak met frisse tegenzin en ja, soms gaat dat snel en soepel, maar andere keren gaat het stroef, moeizaam en lopen ook hier de zinnen niet lekker. Dan snap ik heel goed wat iedereen die een hekel heeft aan schrijven ervaart. Of hoe vermoeiend schrijven kan zijn als niet niet lukt.
Gewoon beginnen
Mijn remedie? Schrijven, blijven schrijven, met in het achterhoofd de strategie die al keer op keer zijn dienst heeft bewezen. Gewoon beginnen (echt) en dat kritische stemmetje in je hoofd even muten. En ja, dan komt het eigenlijk altijd goed. Voor je weet ga je het nog leuk vinden ook dat schrijven.