zakelijke schrijftraining

Nieuws- & persberichten 

Eibergen, Villa Smits
2 dagen
max. 8 deelnemers
€ 699,- (ex btw)
actuele en up to date content 

Leer schrijven met nieuwswaarde 

Wie goede nieuwsberichten kan schrijven, kan ook goede persberichten schrijven. Beide leer je in deze schrijftraining. We gaan jouw verhalen bekijken door de ogen van de journalist. Je maakt als schrijver kennis met de basisprincipes van journalistiek schrijven. Wat is de nieuwswaarde van je bericht, welke invalshoek kies je en welke journalistieke vragen moet je beantwoorden? Na afloop van deze tweedaagse training weet je hoe je met je teksten kunt inspelen op de actualiteit en hoe je PR-kansen kunt creëren met nieuwswaardige (pers)berichten. 

Data 2022

De training nieuws- en persberichten schrijven  wordt in 2022  op verschillende data gegeven als open training in de Storyloft van Storypro in Villa Smits in Eibergen. De training duurt twee aansluitende dagen. Iedere trainingsdag begint om 9.30 uur en rond 16.30 uur sluiten we af.  Voor iedere training zijn maximaal acht plekken beschikbaar. Wil je deze training incompany geven? Dat kan. Neem dan even contact op, dan bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden. 

Voor teams

Op locatie
of incompany

In overleg

Najaar 2022

Data en locatie voor najaar 2022 volgen (schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven)

inhoud van de training

Wat leer je in deze schrijftraining? 

✓ Je weet wat nieuwswaarde is

Je weet wat nieuws is en wanneer onderwerpen wel of geen nieuwswaarde bevatten. Je leert hoe je nieuwswaarde kunt toevoegen. 

✓ Je kunt je tekst goed opbouwen

Je kunt je tekst oprolbaar schrijven volgens het principe van de omgekeerde piramide. Zodat je bericht ook overeind blijft als het wordt ingekort. 

✓ Je kiest je invalshoek

Je kent het belang van een goede invalshoek en kunt vanuit meerdere perspectieven naar je onderwerp kijken om het interessanter te maken. 

✓ Je komt direct to the point

Je leert strakke leads en intro’s schrijven waarin je direct to the point komt. Zo maak je je lezer direct duidelijk waarom je bericht belangrijk is.  

✓ Je stelt de juiste vragen

Je leert de 6 belangrijkste journalstieke vragen en hoe je deze beantwoordt in je nieuws- en persberichten, zodat de lezer niet achterblijft met onbeantwoorde vragen. 

✓ Je schrijft goede headlines

Je leert hoe je pakkende headlines schrijft die de lading dekken en waarmee je de aandacht trekt. Ook leer je het belang van tussenkopjes en scanbaar schrijven. 

✓ Je leert quotes inzetten

Je leert hoe je met goede quotes je nieuwsbericht aansprekender maakt en meer gewicht geeft. Maar je leert ook welke vragen je moet stellen om goede quotes te krijgen. 

✓ Je ontdekt hoe media werken

Je krijgt inzicht in hoe media en redacties werken. Wat vinden ze belangrijk en hie benader je media? Je ziet daardoor meer PR-kansen en hoe je deze zelf kunt  creëren en benutten. 

Voorkennis & niveau 

Voor wie is deze training?

De training nieuws- en persberichten schrijven is geschikt voor (freelance) tekstschrijvers en marketing- en communicatieprofessionals die regelmatig nieuwsberichten moeten produceren voor websites, nieuwsbrieven en social media en nog beter willen worden in het schrijven van nieuwsberichten. De training geeft ook inzicht in wat nieuws is en hoe je van nieuwsberichten  persberichten kunt maken. Je hebt voor deze training geen specifieke voorkennis nodig. 

FAQ workshops & trainingen

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn laptop meenemen?

We gaan tijdens deze training veel schrijven, dus het is handig om een laptop mee te nemen. Schrijf je liever met pen en papier? Of op je iPad? Ook helemaal goed natuurlijk. Zorg er in ieder geval zelf voor dat je je favoriete ‘schrijfgerei’ bij de hand hebt. Op de trainingslocatie zelf kunnen we je pen en papier aanbieden, maar we hebben geen pc’s of laptops tot onze beschikking. 

Wat is er allemaal inbegrepen?

Bij deze training zijn de volgende dingen inbegrepen:

– Lesmaterialen
– Koffie, thee en water
– Lunch: je krijgt op iedere trainingsdag een heerlijke lunch geserveerd. 

Ik heb specifieke dieetwensen

Geen probleem. Na je aanmelding ontvang je nog een intakeformulier. Hierop kun je ook jouw dieetwensen aangeven. Wij zorgen er vervolgens voor dat de trainingslocatie voor jou een lunch bereidt die in jouw dieet past. 

Is er ook 1-op-1-coaching mogelijk?

Ja, dat kan. Je kunt ook gebruik maken van de indivuele begeleiding en coaching. Je krijgt dan 1 dag coaching on the job waarbij we stilstaan bij jouw dagelijkse werkpraktijk. De tweede trainingsdag vervangen we door een online persoonlijk feedbackmoment van 1,5 uur. We bespreken dan nieuwsberichten of persberichten die je in de tussentijd gemaakt hebt en staan stil bij vragen die  je hebt of dingen waar je tegenaan loopt.  

Zijn deze kosten aftrekbaar?

Je krijgt van Storypro een btw-factuur: daarop staat het bedrag inclusief en exclusief btw. Als je ondernemer bent, of deze training volgt vanuit jouw bedrijf of organisatie, dan zijn de kosten aftrekbaar als opleidingskosten. Als ondernemer kun je uiteraard ook de btw terugvragen. 

Volg je deze training als particulier, dan zijn er mogelijkheden om de opleidingskosten op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting. Wat dit precies voor jou betekent, is voor ons lastig te zeggen, omdat het verschilt per individuele situatie.  Daarom raden we je  aan om hiervoor of contact op te nemen met de Belastingdienst of met je administratieve contactpersoon. 

Kan deze training ook bij ons op locatie worden gegeven?

Ja, dat kan. Deze training kan ook incompany verzorgd worden in jouw organisatie. Als je de training met meer dan vijf collega’s wilt volgen, is dat een stuk voordeliger. En het leuke is dat we op basis van de behoeften in jouw team ook specifieke accenten kunnen leggen zodat de training zo goed mogelijk aansluit bij jullie dagelijkse praktijk. 

Trainer Femke Nales

Femke Nales heeft meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van media, marketing en communicatie. Ze weet als geen ander wat er komt kijken bij het schrijven van nieuws- en persberichten. Ze werkte 15 jaar lang als journalist en later als leidinggevende voor De Twentsche Courant Tubantia. Sinds 2015 helpt ze met haar bedrijf Storypro professionals en organisaties met het vinden en vertellen van hun verhaal. Naast haar journalistieke carrière, is Femke opgeleid tot Docent Creatief Schrijven,  NLP Master Practitioner en is ze als gecertificeerd Storypractitioner gespecialiseerd in business storytelling en  organizational storytelling. 

Op verhaal komen in de Achterhoek

Voor de trainingen van Storypro nodigen we je uit in Villa Smits aan de Grotestraat 30 in Eibergen. Deze monumentale villa ligt in het centrum van Eibergen. Op de bovenste verdieping van dit sfeervolle rijksmonument vind je de trainingsloft van Storypro. Hier vind je in alle opzichten de ruimte om aan de slag te gaan met jouw verhaal. 

Parkeren bij Villa Smits
Naast het pand kun je gratis parkeren.  Is de parkeerplaats vol? Rijd dan een stukje verder naar het Openlucht Theater. Of parkeer je auto in de parkeergarage van de Action (tegenover Villa Smits). 

 

 

 

 

 

Training op maat

Nieuws- & persberichten incompany?

Wil je deze schrijftraining met meerdere collega’s volgen? Vanaf 4 deelnemers is het al voordeliger om de training als incompany training te boeken. Dat kan op locatie van Storypro of bij jouw organisatie. 

Femke Nales | Storypro
femkenales@storypro.nl
06 38532891

Storypro werkt(e) o.a voor:  

 

Bekijk de verhalen van Storypro 

 

Meld je aan voor Storypro's updates

Kennis, inspiratie en storytellingtips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Storypro. 

Je ontvangt vanaf nu de updates van Storypro