Ervaringsverhalen 

Customer experience  storytelling

De ervaringsverhalen van je klanten, inwoners, patiënten of cliënten zijn belangrijke ‘assets’ voor je organisatie. Wie je klant ook is, geef de ervaring en beleving van je klant serieuze aandacht. Een verhaal vertelt zo veel meer dan een snelle survey of oppervlakkige review. Luister naar de verhalen en verdiep je kennis en inzicht over je eigen processen, producten en diensten. En deel lessen en succesverhalen in je interne en externe communicatie. 

Klantverhalen: inzichten en waardevolle communicatie

Een oppervlakkige review, snelle survey of een fictieve customer journey: daar doen we het vaak mee in onze marketing en communicatie. Zonde. Waarom niet werken met de échte ervaringen en échte verhalen van je klanten?  Dankzij jouw producten of diensten kan de klant uitdagingen aan, problemen oplossen of gewoon een leuker en fijner leven leiden. De verhalen die je verzamelt bij je klanten zijn niet alleen authentieke verhalen om te delen via je communicatiekanalen. Verhalen zijn een bijzondere vorm van marktonderzoek en verschaffen je waardevolle en diepe inzichten in de uitdagingen en worstelingen van je klanten en de manier waarop jij al waarde toevoegt. En mogelijk nog meer waarde kan toevoegen nu of in de toekomst. 

Citizen storytelling: burgers betrekken bij vraagstukken

Burgers betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Heb je als provincie of gemeente wel eens overwogen om storytelling in te zetten? Citizen storytelling draait geheel om het verhaal van de burger. Op basis van een thema gaan we methodisch verhalen verzamelen bij burgers. Deze analyseren we samen met de burger op narratieve patronen: welke rode draad zien we? Wat betekenen deze verhalen als we ze zo bij elkaar zien, wat hebben ze ons te zeggen? Door verhalen te delen en te analyseren ontstaat er een gedeeld verhaal, waarmee je op een geloofwaardige manier kunt communiceren naar andere burgers. Maar er ontstaat ook diep inzicht en interessante beleidsinformatie over hoe burgers bepaalde thema’s persoonlijk ervaren.  

Patiëntverhalen: verbeteren kwaliteit en ervaringen delen 

De ervaringen van patiënten en cliënten, maar ook die van hun naasten, zijn ontzettend waardevol. Voor de organisatie, maar ook voor patiënten die in eenzelfde situatie belanden. Hoe ga je om met bepaalde situaties? Is wat ik meemaak normaal? Welke mogelijkheden hebben we nog? Soms willen we niet nog meer feitelijke informatie, we willen weten hoe anderen dit beleefd hebben. Want verhalen bieden steun, maar we leren ook ontzettend veel van de ervaringen die anderen met ons delen in hun verhalen. De ervaringsverhalen van patiënten kunnen bijdragen aan betere kwaliteit van zorg, maar kunnen ook richting en houvast bieden voor patiënten en cliënten die aan de start staan van een traject dat anderen al hebben doorlopen. Storytelling kan daarbij helpen op verschillende manieren. 

ervaringsverhalen

De waarde van ervaringen

1. Persoonlijke ervaringen zijn geloofwaardig

Ervaringsverhalen zijn waargebeurd en persoonlijk, we herkennen ons erin of kunnen ons in de situatie verplaatsen. Dat maakt de verhalen betrouwbaar en overtuigend.

2. Ervaringsverhalen bieden diepe inzichten

Geen statistische gemiddelden, maar echte mensen met echte verhalen. Ervaringsverhalen bieden diepe inzichten in onze emotionele belevingswereld: hoe en waarom maken we bepaalde keuzes en waarom doen we wat we doen?

3. Verhalen inspireren

Dankzij een verhaal kun je even in andermans schoenen staan, ervaren hoe het is in hun situatie, meeleven, vooruitkijken, leren van hun ervaringen. Dat inspireert en motiveert.

Maak gebruik van de kracht van ervaring

Staat de mens in jouw organisatie centraal? Dan zijn ervaringsverhalen een musthave. De waarde van ervaringsverhalen is enorm. Storypro helpt je heel graag met het vinden en vertellen van die ervaringsverhalen. Zo help je namelijk niet alleen je eigen organisatie met diepe inzichten. Maar vooral ook de mensen waarmee en waarvoor je werkt. Want ervaringen zijn een ware inspiratiebron voor anderen.