Employee experience

Employee storytelling

De vraag die de meeste sollicitanten hebben: hoe zou het echt zijn om te werken in jouw organisatie? Wie kan dat verhaal nou beter vertellen dan je werknemers zelf. Met employee storytelling zet je jouw werknemers in de schijnwerpers en zet je een écht en geloofwaardig verhaal neer als employer brand. 

werkwijze

Employee storytelling in 3 stappen

1. Storylistening

We gaan luisteren naar de verhalen die al in jouw organisatie leven. Wat is de huidige employee experience? Dit kan tijdens alle fases van de employee journey.  Ben je wie je wilt zijn als werkgever als het aan je eigen werknemers ligt? Of is er nog ruimte voor verbetering. Op basis van dat echte verhaal en je ambities gaan we aan de slag.

2. Storybuilding

We laten jouw werknemers vertellen over het werken bij je organisatie en verzamelen verschillende  ‘microstories’. Deze echte, levende verhalen, zijn zogenaamde betekenisdragers die samen een rode draad en verhaallijn vormen. Ze geven een realistisch beeld en gevoel bij de mensen en de cultuur van jouw organisatie.

3. Storytelling

De employee stories kunnen vertaald worden naar verschillende communicatiemiddelen. Denk aan blogs, interviews, video’s en social media-posts. Maar ook verhalen en quotes voor aansprekende vacatureteksten, interne magazines, handboeken of online programma’s voor de onboarding van nieuwe werknemers. 

employee storytelling

Waarom storytelling inzetten voor je employer brand?  

1. Verhalen kunnen sfeer en cultuur overbrengen

De talenten die jij als organisatie graag aan je wilt binden, hebben volop keuze. Ze willen weten wie je bent als organisatie, wat je waarden zijn en hoe deze aansluiten bij hun eigen waarden. Ze willen de sfeer en cultuur proeven en een verhaal horen waarvan ze denken: dát is de club waar ik bij wil horen! Met storytelling kun je de verhalen verzamelen die al volop aanwezig zijn in je organisatie en ze op zo’n manier ontwikkelen en vormen dat ze werken als krachtige communicatiemiddelen voor nieuw talent. Het leuke is, dat dit een geweldig proces is om ook intern aan je communicatie te werken en medewerkers te verbinden en verbonden te houden aan jou als organisatie.Echte ervaringen van echte mensen zijn geloofwaardiger dan gelikte corporate statements van organisaties.

2. Verhalen zijn betrouwbaar en geloofwaardig

Wat de meeste mensen vervelend vinden als ze een baan zoeken is dat ze niet weten hoe het écht is om in jouw organisatie te werken. En ze vertrouwen jou als organisatie niet op je blauwe ogen. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat de informatie over een organisatie die rechtstreeks van de medewerkers komt drie keer zo betrouwbaar wordt ingeschat. Door employee stories te delen vergroot je dus direct je geloofwaardigheid en zet je je zelf neer als een betrouwbaar werkgeversmerk. Want werknemers zullen niet zomaar een onzinverhaal ophangen, ze willen zelf ook betrouwbaar en geloofwaardig blijven voor hun professionele netwerk. Als je mensen ziet in hun werkomgeving en je hoort ze op hun eigen manier vertellen hoe het is om bij jouw organisatie te werken, dan roept dat veel sneller een beeld en gevoel op. 

3. Verhalen geven inzicht in je employee experience

Employee experience is de optelsom van alle ervaringen die werknemers opdoen in je organisatie. Van de eerste kennismaking met jou als werkgever, hun ervaringen op de werkvloer met collega’s en leidinggevenden tot de dag dat ze weer vertrekken om een andere uitdaging aan te pakken. Werkgevers met een sterke employer brand hebben een geweldige employee experience: in alle stadia zijn werknemers blij en tevreden. Storytelling is een geweldige tool om die ervaringen vast te leggen in verhalen en die verhalen te delen in employee stories. Maar storytelling kan ook inzichten bieden in waar de employee experience nog niet optimaal is. Zo krijg je direct zicht op waar je de employee experience kunt verbeteren. Ben je als werkgever wie je zegt te zijn? Als de verhalen van je werknemers kloppen, klopt het plaatje met je verhaal. Klopt het nog niet? Dan weet je waar je als organisatie werk te doen hebt. 

4. Verhalen verwoorden purpose en geven richting

Purpose, betekenis en zingeving zijn steeds belangrijker voor organisaties die talent willen binden en behouden. Kernwaarden spelen daarbij een belangrijke rol. Ze verwoorden wat jij als organisatie belangrijk vindt én ze geven ook richting aan het gedrag dat jij verwacht van medewerkers. Maar vaak zijn kernwaarden vage en nietszeggende begrippen. Woorden op een placemat of koffiemok. Om kernwaarden tot leven te brengen hebben ze context en betekenis nodig. Employee storytelling kan helpen door samen met medewerkers verhalen te verzamelen, ontwikkelen en delen die betekenis geven aan de waarden waar je als organisatie voor staat. Zo versterk je je identiteit van binnenuit en word je verhaal naar buiten toe steeds sterker. 

Aan de slag met employee storytelling

Employee storytelling biedt ontzettend veel mogelijkheden om te werken aan je employee experience. Eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden in jouw organisatie? Ik vertel je er graag meer over.  Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking

 

Meld je aan voor Storypro's updates

Kennis, inspiratie en storytellingtips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Storypro. 

Je ontvangt vanaf nu de updates van Storypro