Nieuw team of bestaand team. Projectteam of managementteam. Tijdelijk of vast team. Voor het Teamheldenspel maakt dat niks uit. Met het Teamheldenspel kun je werken aan het versterken van je team in verschillende situaties. Maar ook bij individuele coaching kunnen archetypen inzicht bieden in motivaties en drijfveren In dit artikel negen voorbeelden van veelvoorkomende situaties waar het Teamheldenspel je bij kan helpen.
1. Elkaar snel beter leren kennen in een nieuw team
Ga je met een compleet nieuw team of in een hele nieuwe samenstelling aan de slag?
Zijn jullie net gefuseerd en gaan twee teams samenwerken?
Krijgen jullie samen de verantwoordelijkheid voor een hele nieuwe opgave in de organisatie?
Het Teamheldenspel is bij uitstek geschikt voor nieuwe teams.
In plaats van meteen de inhoud in te duiken, leer je elkaar kennen op een manier die je niet snel zult vergeten. Want of je nu twee uurtjes of een hele dag uittrekt voor het Teamheldenspel, je leert elkaar op een ander level kennen. Je hebt het niet over wie je bent en wat je doet en zoal gedaan hebt. Je gaat direct in gesprek over je kern: over wie jij bent en wat jou drijft als professional, waar je kracht ligt en welke geheime wapens jij kunt inzetten. Maar ook wat jouw schaduwkanten zijn, als je niet in je kracht staat. Dat is handig als je met elkaar de blik richt op wat jullie als nieuw team te doen staat.
Welke opgave ligt er en welke talenten en krachten heb je in team?
Hoe kun je die talenten samen zo goed mogelijk inzetten?
Voor een nieuw team is het Teamheldenspel dus niet alleen heel leuk, maar ook heel waardevol. Want elkaars archetype blijft je vaak bij. Zo krijg je op een speelse manier inzicht in wat je in huis hebt in je nieuwe team om aan de slag te gaan met jullie gezamenlijke opgave.
(Ps. Je kunt zelf met het Teamheldenspel aan de slag, maar soms kan een neutrale facilitator juist prettig zijn, zeker als je zelf ook onderdeel uitmaakt van het team. Wil je liever dat alles voor je geregeld wordt? Storypro kan voor jou de teamworkshop ‘Ken je archetype’ organiseren en faciliteren
2. Verdiepend kennismaken in bestaande teams
Je kunt gaan paintballen of naar het klimbos. Maar als je een gezamenlijke activiteit zoekt voor je bestaande team, kan het Teamheldenspel ook een geweldig ‘teamuitje’ zijn. Zoek een leuke locatie, even weg uit de waan van de dag, en ga met elkaar eens kijken wie jullie zijn als individu en wie jullie zijn als team. Want je kunt nog zo lang en zo innig met elkaar samenwerken, voor een echt gesprek moet je de tijd nemen. En het Teamheldenspel is zeker een aanrader wanneer jullie wél een team vormen, maar niet intensief samenwerken door de aard van jullie werk. Je werkt bijvoorbeeld in het onderwijs en hebt je eigen klas, je werkt in verschillende diensten of bent veel op pad bij klanten of cliënten. Dan kan het heel leuk zijn om op een luchtige manier de diepte met elkaar in te gaan. Na het praten over archetypen in een teamworkshop is de slotvraag bijna een vast onderdeel van de dag: “Mogen we de archetypekaarten houden? Ik ben wel benieuwd of ze me hier thuis ook in herkennen.”
En ja, dat mag dan natuurlijk 😉.
Bestel het Teamheldenspel (€ 34,50)
3. Als kick-off van een nieuw project
Een nieuw project. Dat betekent dat je als projectteam nadenkt over de vraag hoe je goed met elkaar van start gaat. Meestal begint zo’n nieuw project met een kick-off waar alle projectleden samenkomen.
Maar dan?
Enig idee wat je gaat doen?
Hoe je vol energie van start gaat?
Die ene Powerpoint nog een keer uit de mottenballen trekken?
Pak in plaats daarvan eens het Teamheldenspel.
Zeker als je multidisciplinair samenwerkt in een project kan het heel nuttig zijn om elkaar als individu en als team wat beter te leren kennen. Grote kans dat jullie in je projectteam allemaal nét andere achtergronden en ervaringen hebben.
Met het Teamheldenspel kun je door de lens van archetypen kijken naar rollen in het projectteam, maar je kunt ook kijken naar de doelen van het project en welke kwaliteiten van archetypen nodig zijn om die projectdoelen te behalen.
En het is – bijna altijd – leuker dan die Powerpoint.
Kijk door de lens van archetypen naar de rollen in het projectteam, maar ook naar de projectdoelen
4. Om je verhaal als team scherper te krijgen
Archetypen en verhalen zijn fantastisch om je verhaal als team scherper te krijgen. Zitten jullie als team (nog) op één lijn? Hoe zien jullie je gezamenlijke doel of missie? Welk archetype zijn jullie nu als team en welk archetype willen jullie graag zijn in de toekomst?
- Zijn jullie als team de Realist van de organisatie, die zorgt dat de vele ideeën geen luchtkastelen blijven, maar ook echt van de grond komen dit keer?
- Of zijn jullie als team de Magiër, die gaat zorgen voor de wonderlijke transformatie in een lastige markt?
- Zijn jullie de broodnodige Verleider als team, die zorgt dat er na de fusie verbinding ontstaat tussen de verschillende organisatieonderdelen?
Ieder archetype (of een combinatie) van archetypes kan op teamniveau duidelijkheid geven over jullie gezamenlijke identiteit en de richting die jullie op willen. Waar zitten jullie krachtpunten, waar zitten de worstelingen? Zo kan een sessie met het Teamheldenspel een mooie opstap zijn om in gesprek te gaan over jullie koers of strategie.
5. Bij het aannemen of inhuren van nieuwe collega’s
Stel, je hebt de komende jaren een grote uitdaging op het gebied van sales of innovatie. Maar in je team mis je innovators zoals een Magiër, Ontdekker of Schepper. Of geboren netwerkers, zoals de Verleider en Leider.
Dan heb je een uitdaging waarvoor je óf nieuwe mensen moet inhuren. Of waarbij je intern een grote ontwikkelbehoefte hebt. Ook in dat opzicht kan het Teamheldenspel inzicht bieden.
Wat is onze uitdaging als team?
Wat hebben we daarvoor nodig?
Hebben we dat in huis?
Kunnen we het inhuren of moeten we dat ontwikkelen?
Mooie vragen om samen aan de hand van het Teamheldenspel te verkennen.
6. Als start (of afsluiter) bij een teamcoachingstraject
Het Teamheldenspel kan een perfecte start zijn van een teamcoachingstraject. Maar net zo goed een perfecte afsluiter. Want je kiest zelf waar je het accent legt als je met de archetypen uit het Teamheldenspel werkt.
Ga je vooral kijken naar individuele krachtpunten en wil je het zelfinzicht bij mensen in een team vergroten? Dan krijgt het spel vaak een leuk en luchtig karakter waarbij de focus ligt op het benoemen van elkaars positieve kanten.
Wil je ook kijken naar waar de schoen wringt? Dan kan het Teamheldenspel verdieping brengen door te kijken naar ontwikkelpunten die je hebt als team. In plaats van de inzichtkaarten, gebruik je hiervoor de ontwikkelkaarten uit het spel. Als je het Teamheldenspel speelt, kun je inzoomen op aspecten die voor jullie team belangrijk zijn. Je kunt op basis van waar je staat als team kijken hoe je het spel inzet en in welke fase bepaalde onderdelen van het Teamheldenspel het beste tot hun recht komen.
Kies zelf waar je het accent legt: op de krachten van de archetypen, of op de ontwikkelkanten
7. Als onderdeel van een Management Development Traject
Zelfkennis en zelfreflectie zijn belangrijke onderdelen van je persoonlijke ontwikkeling. Laat het Teamheldenspel daar nou ook op een hele leuke manier op in kunnen spelen. Je kunt het spel namelijk samen spelen, maar ook als je in je eentje met de archetypekaarten aan de slag gaat, kan dat veel inzicht geven.
Hoe komt jouw dominante archetype over op anderen?
Wat sommige mensen waarderen, kan anderen juist tegen de borst stuiten.
Wat triggert jouw schaduwkant en welke archetypen kunnen je dan veel leren of juist in balans brengen?
Gebruik de schrijfkaarten om voor jezelf inzichtelijk te krijgen wanneer je in je kracht staat en wanneer je je schaduwkant laat zien.
Mooie toevoeging op leiderschapsontwikkeling en in Management Development Trajecten.
8. Voor vragen over loopbaan en leven
Het Teamheldenspel bestaat voor een groot deel uit zelfinzicht. Je kunt het Teamheldenspel dus ook prima inzetten bij individuele coachingsvraagstukken. Het leuke van de 12 archetypekaarten is dat je direct het onderbewuste ingaat. Je haalt iemand uit de ratio en laat mensen intuïtief kiezen wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Daarom kun je de archetypekaarten uit het Teamheldenspel ook heel goed inzetten bij levensvragen en loopbaanvragen. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Voor iedereen die de kaarten leest, springen er vaak duidelijk twee of drie dominante archetypen uit. De combinatie van die archetypen geeft verhelderende en vaak ook nieuwe inzichten. Opeens staat het op een presenteerblaadje: de woorden waar je zo lang naar op zoek was om te omschrijven wie jij bent, wat je ‘queeste’ is in dit leven, waar je het allemaal voor doet en wat jou onderscheidt van de rest. Daarom gebruik ik het zelf ook heel vaak bij het scherp krijgen van ondernemersverhalen. Want ook als ondernemer kun je soms blijven zoeken naar dat ‘gerade etwas’, iets wat jou typsich jou maakt.
Kortom: alles begint met zelfinzicht en daar beginnen de archetypekaarten in het Teamheldenspel ook. Gebruik ze dus ook zeker voor jezelf om je eigen positionering of je eigen dromen te verhelderen.
Voor iedereen die de kaarten leest, springen er vaak twee of drie dominante archetypen uit
9. Als ijsbreker of kennismaking bij workshops of heisessies
Op zoek naar een originele kennismakingsoefening? Het Teamheldenspel kun je zo kort of lang maken als jij wilt. Je kunt het dan ook prima inzetten als ijsbreker of als een kennismakingsoefening bij workshops of heisesessies. Deel de sets Teamheldenkaarten uit en laat de aanwezigen zich voorstellen aan de hand van het archetype waar ze zich in herkennen. Nodig ze vooral uit om een verhaal te vertellen waarin ze zichzelf herkennen als een Strijder, Leider of Nar.
Succes gegarandeerd.